Ostatni destinace Studium v Dansku Studium na Maltě Studium v Irsku Studium na Maltě Studium na Novém Zélandu Studium v Americe Studium v Kanadě Studium v Austrálii

Turistická víza

viza

O turistických vízech do Kanady:

Aktuálně: 14. listopadu 2013 Velvyslanectví Kanady oznámilo, že občané České republiky s okamžitou platností nepotřebují turistické vízum pro krátkodobý pobyt v Kanadě.

Dokud bylo potřeba turistické vízum do Kanady, mohlo se využít za účelem cestování, návštěvy rodiny/přátel, nebo za účelem služební cesty, obchodního jednání či semináře, a také pro studijní pobyty v Kanadě kratší než 6 měsíců. Za těmito účely je nyní možné do Kanady vycestovat bez víza.

Pokud nejste občanem ČR nebo SR, je možné, že patříte mezi občany států, kde vízová povinnost stále platí. Pro Vás jsou určeny následující základní informace o turistických vízech do Kanady:

  • doba vyřízení žádosti je cca 10 pracovních dní
  • více informací najdete v Často kladených dotazech níže
  • jak taková víza v pase vypadají, se můžete podívat zde

 

Druhy turistických víz:

  • Jednovstupové - opravňuje k 1 vstupu do Kanady, platné 6 měsíců
  • Multivstupové - opravňuje k opakovaným vstupům do Kanady na max. dobu 6 měsíců, platné 10 let
  • Tranzitní - umožňuje vstup do Kanady za účelem krátkého zastavení na max. dobu 48 hodin

 

 

Požadavky pro získání víza:

  • vyplněné formuláře v anglickém nebo francouzském jazyce (formuláře vyplňujte černě, hůlkovým písmem), pokud s Vámi cestují další osoby - manžel/ka, zákonný partner anebo dítě mladší 18 let - můžete je ke své žádosti připojit
  • platný cestovní pas se strojově čitelnou zónou, který bude platný po celou dobu Vašeho pobytu v Kanadě a alespoň jeden den po návratu; pokud s Vámi cestují doprovázející osoby, je nutné doložit kopii strany jejich pasu s fotografií a nacionálemi
  • dvě shodné fotografie o rozměrech minimálně 35 mm x 45 mm s neutrálním výrazem, zadní strana fotografie musí obsahovat jméno a příjmení, datum narození a podpis
  • doklady o finančním zabezpečení během pobytu v Kanadě jako například originály výpisu z účtu, vkladní knížky; stejné dokumenty jsou požadovány, i pokud Vám cestu financuje někdo jiný
  • doklady o Vaší činnosti v ČR v angličtině - zaměstnanci doloží doklad o zaměstnání, podnikatelé živnostenský list, studenti potvrzení o studiu a důchodci potvrzení o příjmu důchodu
  • doklad o zaplacení poplatku za projednání žádosti - cena projednání žádosti činí €55 u jednovstupového víza a €110 u multivstupového víza (tranzitní vízum bez poplatku), poplatky plaťte v eurech na č. účtu 222611085/0300; poplatek ambasádě je nevratný i v případě zamítnutí Vaší žádosti
  • plán Vaší cesty včetně termínů v angličtině - čím více informací ambasádě poskytnete, tím snáze víza získáte, je tedy dobré přiložit rezervaci letenky, ubytování, seznam míst, které plánujete navštívit
  • osoby mladší 18 let cestující bez rodičů nebo jiné doprovázející osoby musejí předložit notářsky ověřený souhlas rodičů (či jednoho rodiče) s cestou a kopii rodného listu - tento dokument by mělo mít dítě u sebe po celou dobu pobytu v Kanadě
  • zvací dopis - pokud do Kanady cestujete na pozvání příbuzných/přátel nebo firmy, je dobré doložit zvací dopis s adresou hostitele

 

Potřebné dokumenty ke stažení:

  • Žádost o vízum ke stažení zde:pdf
  • Doplňkový formulář o rodině zde: pdf
  • Doplňkový formulář o zaměstnání: pdf

 

Často kladené dotazy:

Mohu na turistická víza pracovat nebo studovat?

Turistické vízum můžete využít za účelem cestování po Kanadě, návštěvy rodiny/přátel, za účelem služební cesty, obchodního jednání či semináře, a také pro studijní pobyty kratší než 6 měsíců. Studovat tedy můžete, pokud nepřekročíte půl roku. Na turistické vízum ale nemůžete legálně pracovat.

Kde se žádost podává a jak dlouho trvá její zpracování, mohu proces nějak urychlit?

Žádost o turistické vízum se podává na ambasádě v Praze. Vyřízení trvá 5 pracovních dní. Pokud byste potřebovali do Kanady odcestovat narychlo, tak si můžete o vízum zažádat přímo na ambasádě ve Vídni, kde ho můžete získat ještě týž den.

Je možné si vyřídit turistické vízum i mimo ČR?

V případě, že se nacházíte mimo Českou republiku a chcete si vyřídit vízum do Kanady, můžete tak učinit na nejbližší kanadské vízové kanceláři v dané zemi. Seznam kanceláří naleznete zde.

Jak dlouhá je platnost turistických víz a mohu si je na místě prodloužit?

Platnost turistických víz je standardně 6 měsíců, pokud se imigrační úředník nerozhodne Vám ho zkrátit. Prodloužit svůj pobyt můžete, ale o prodloužení je nutné zažádat alespoň 1 měsíc před vypršením platnosti Vašeho víza na kanadském imigračním úřadě. Prodloužení turistických víz za účelem dalšího cestování může být komplikace, ale můžete si změnit svůj imigrační status za účelem studia nebo práce.

Potřebuji k žádosti o turistická víza letenku?

Ne, k žádosti o turistické vízum nemusíte dokládat rezervaci letenky.

Chtěl/a bych se do Kanady vrátit opakovaně, umožňuje mi to vízum?

Pokud víte, že budete do Kanady cestovat opakovaně, nebo pokud během svého pobytu v Kanadě chcete navštívit také USA, tedy vycestovat z Kanady, můžete si zažádat o tzv. multivstupová turistická víza (multiple-entry visa), která jsou platná na dobu 10 let a opravňují Vás k opakovanému vstupu do Kanady.

Information Planet s.r.o., Myslíkova 1998/30, Praha 2, 120 00.

+420 222 524 035

info@informationplanet.cz

 

 

Anglické kurzy

toronto

vancouver

Rezervace on-line

Letuška

weather

Podívejte se, jaké je právě počasí v Kanadě!

 

Jsme také Specialisté na Austrálii a Nový Zéland

sydney

auckland

klikněte pro více informací o studiu, vízech, práci a ubytování v Austrálii a na Novém Zélandu

 

Kompletní servis pro
studium v Kanadě,

 

zařídíme pro Vás
vízum do Kanady,

 

tipy na
cestování po Kanadě,

 

informace o
ubytování v Kanadě.

 

Přemýšlíte o cestě do Kanady a zaujala Vás naše nabídka?

KONTAKTUJTE NÁS hned teď!

 

symbolPodívejte se, co se právě děje v Kanadě! Najdete zde aktuální informace o výstavách, koncertech a dalších zajímavostech, které právě probíhají nebo se chystají. Pro kompletní přehled kulturního života v Kanadě pak doporučujeme server CBC NEWS.

přehled aktualit zde

Copyright © 2013 Information Planet - Email: info@informationplanet.cz
Kancelář Information Planet, Myslíkova 1998/30, 120 00, Praha 2-Nové Město, Tel.:+420 222 524 035